*Η Αναστασία Σαπουνά είναι μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και συντονίστρια του τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του κόμματος
Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με την κατάθεση του προϋπολογισμού για το 2021 και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει μέχρι σήμερα, αποδεικνύει περίτρανα τις ιδεολογικές και πολιτικές της καταβολές: Είναι η φυσική συνέχεια των μνημονιακών κυβερνήσεων της πιο σκληρής και αντιλαϊκής νεοφιλελεύθερης Δεξιάς, που ήρθε για να συνεχίσει το έργο από εκεί που διακόπηκε τον Ιανουάριο του 2015.
Μέσα σε 17 μήνες έχει καταφέρει να διαψεύσει κάθε προσδοκία όσων την στήριξαν, είτε προέρχονται από τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα είτε είναι συνταξιούχοι, είτε μισθωτοί, είτε χαμηλοεισοδηματίες. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν ασχολείται με ψίχουλα, τα αφήνει για τους πολλούς και πεινασμένους. Για την αυλή της έχει να κεράσει παντεσπάνι!
Νομοθετεί, λοιπόν, μεθοδευμένα, από την πρώτη μέρα, υπέρ συγκεκριμένων οικονομικών ομάδων. Χάρισε 26 εκατ. ευρώ από ΕΝΦΙΑ στις περιουσίες άνω του ενός εκατ. ευρώ (περίπου 15 χιλιάδες ιδιοκτήτες), προχώρησε σε άρση δέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών που διατάσσονται από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες (σ.σ.: το όνομα Φρουζής θυμίζει κάτι;), έφερε σημαντικές φοροελαφρύνσεις για τα ακριβά συμβόλαια αθλητών και προπονητών και ο κατάλογος συνεχίζεται…
Στον προϋπολογισμό του 2021, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μειώνει κατά 16,5 δισ. ευρώ τα μέτρα για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, μειώνει κατά 582 εκατ. ευρώ τις δαπάνες του υπουργείου Υγείας, μειώνει κατά 2,15 δισ. ευρώ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, μειώνει τα έσοδα των ΟΤΑ και τους αφήνει χωρίς δαπάνες για δράσεις αντιμετώπισης του κορωνοϊού, αλλά αυξάνει τα φορολογικά έσοδα κατά 3,57 δισ. ευρώ!
Προβλέπει, δηλαδή, σημαντική βελτίωση των εσόδων του κράτους, χωρίς να πάρει πίσω κάποια από τις πολλές χαριστικές διατάξεις που νομοθέτησε (όπως οι παραπάνω), χωρίς να μπορεί να δώσει πειστικές απαντήσεις στις χιλιάδες επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές, χωρίς να μπορεί να εγγυηθεί ο,τιδήποτε στους εποχικούς εργαζόμενους και επιχειρηματίες του Τουρισμού, ο οποίος αναμένεται να επανέλθει στα επίπεδα του 2019 κάπου στο μακρινό ακόμη 2024, χωρίς να μπορεί να νομοθετήσει οποιοδήποτε μέτρο για λειτουργία χώρων πολιτισμού. Με την οικονομία στην εντατική, έσοδα δεν μπορούν να παραχθούν.
Η κυβέρνηση μοιάζει να μην ακούει, να μη βλέπει, να μην αντιλαμβάνεται. Αν και η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας στο τέλος του 2020 και στις αρχές του 2021 αποτυπώνεται καθαρά στα στοιχεία που έδωσε η ΑΑΔΕ πριν λίγες μέρες στη δημοσιότητα, σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των οφειλετών στις εφορίες αυξήθηκε κατά 500 χιλιάδες τον Οκτώβριο φτάνοντας τα 4,3 εκατομμύρια, τον ίδιο μήνα οι απλήρωτοι φόροι έφτασαν στα 670 εκατ. ευρώ, ενώ στο α’ 10μηνο του έτους ανήλθαν συνολικά σε 4,26 δισ. ευρώ.
Η κυβέρνηση, αφού δεν μπορεί να στηρίξει τα αυξημένα φορολογικά έσοδα στην σκληρή πραγματικότητα, ισχυρίζεται ότι ο στόχος της θα επιτευχθεί από την ανάπτυξη, την «πράσινη» ανάπτυξη που θα φέρουν στην ελληνική οικονομία τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης. Χωρίς να ομολογεί, φυσικά, ότι η πρόταση που κατέθεσε, αποτελεί ουσιαστικά ένα νέο μνημόνιο εν εξελίξει, με τη δέσμευση σημαντικών εσόδων (δανείων) της χώρας για τα επόμενα χρόνια σε δεξιές πολιτικές. Ενδεικτικό παράδειγμα του τρόπου λειτουργίας της κυβέρνησης είναι η «μεταρρύθμιση» του συστήματος επαγγελματικής κατάρτισης του ΟΑΕΔ, η οποία ξεκινά με το «φιλολαϊκό» -όπως παρουσιάζεται από την κυβέρνηση στον προϋπολογισμό- μέτρο της μείωσης κατά 3% των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα για το 2021. Μείωση που δίνει ψίχουλα στους χαμηλόμισθους και αφαιρεί αποκλειστικά από τα έσοδα του ΟΑΕΔ περίπου 1,2 δισ. ευρώ, τα οποία χρηματοδοτούν σήμερα τα υφιστάμενα προγράμματα απασχόλησης, κατάρτισης και συμβουλευτικής εργαζομένων και ανέργων και άλλες σημαντικές κοινωνικές δράσεις. Προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί η μεταρρύθμιση, από που θα χρηματοδοτούνται στο ενδιάμεσο τα προγράμματα αυτά, είναι ερωτήσεις στις οποίες δεν απαντά η κυβέρνηση.
Όσες λίστες Πέτσα και να νομοθετήσει η Ν.Δ. για να διαχειριστεί επικοινωνιακά την αρνητική πραγματικότητα, που η ίδια δημιούργησε, το χάος δεν κρύβεται. Το ποτήρι ξεχείλισε, οι αντιδράσεις συσσωρεύονται από παντού, νέα χρέη μεγεθύνονται, ενώ και τα χρέη από την προηγούμενη οικονομική κρίση ανακάμπτουν. Η χώρα έχει άμεση ανάγκη από αριστερές προοδευτικές δημοσιονομικές πολιτικές στήριξης της εργασίας, της υγείας, της επιχειρηματικότητας. Έχει άμεση ανάγκη από γενναίες ρυθμίσεις του συνεχώς διογκούμενου ιδιωτικού χρέους. Έχει άμεση ανάγκη από μια νέα «πράσινη» κοινωνική και οικονομική συμφωνία ανάπτυξης για κάθε πολίτη αυτής της χώρας.