• Αρχική
  • «Νέο Εμείς»
  • Επικοινωνία
unidos
  • Αρχική
  • Editorial
  • Αρθρογραφία
  • Πολιτική Δραστηριότητα
  • Αναδημοσιεύσεις
UNiDOS
Γιάννης Ρέππας: Το εκκρεμές του… φόβου

Γιάννης Ρέππας: Το εκκρεμές του… φόβου

Αν σήμερα το κοινωνικό εκκρεμές έλκεται από τον πόλο του φόβου, να δυναμώσουμε τον αντίπαλο πόλο. Τον πόλο της ελπίδας.

newsroom newsroom
17 Νοεμβρίου 2020
Αρθρογραφία
*Ο Γιάννης Ρέππας είναι μέλος της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και της Κεντρικής Διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας

 

Με κυριότερες αλλαγές τη μείωση της αποζημίωσης απόλυσης, τη θέσπιση 10ωρης εργασίας και τη μείωση της αμοιβής στην υπερωριακή απασχόληση, το νέο εργατικό νομοσχέδιο έρχεται με το πλέον κυνικό τρόπο να εξευτελίσει την έννοια της εξαρτημένης εργασίας.

Οι συνταγές που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια και εκ του αποτελέσματος συνέβαλαν στη μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, στη φτωχοποίηση μεγάλου τμήματος της κοινωνίας, στην ανατροφοδότηση της κρίσης και τη μηδενική ανάπτυξη, επαναφέρονται σήμερα από την κυβέρνηση με τη διαφορά ότι τώρα νομοθετούνται συνειδητά χωρίς τον μανδύα των μνημονίων. Το προσωπείο της «σωτηρίας της πατρίδας» που φορέθηκε πολύ στο παρελθόν έχει πέσει και κάθε νομοθέτημα φέρνει στην επιφάνεια την ιδεοληψία των οπαδών του νεοφιλελευθερισμού.

Οι κύριοι Μητσοτάκης και Βρούτσης, αντικρίζοντας την κοινωνική αβεβαιότητα, καθώς και την οικονομική και ψυχική κατάρρευση εκατομμυρίων ανθρώπων εξ αιτίας της πανδημίας, επιλέγουν να πατήσουν επί πτωμάτων, να εκμεταλλευτούν το φόβο και, κάνοντας την κρίση «ευκαιρία», να εφαρμόσουν κάθε ιδεολογική τους εμμονή.

Στον αντίποδα, μέρος του εργατικού κινήματος απώλεσε την τελευταία δεκαετία κάθε διεκδικητική του πρόταση και έμεινε πίσω από την ξύλινη γλώσσα των εργατοπατέρων περιωπής. Έγινε άχρωμο, απαθές και κομματικά εξαρτημένο σε βαθμό που αδυνατεί να δημιουργήσει έστω και τις ελάχιστες προϋποθέσεις αμυντικού χαρακώματος, καθιστώντας τη μάχη άνιση και την ήττα ισοπεδωτική.

Σήμερα, στην αρχή της 4ης Βιομηχανικής επανάστασης, η παραγωγική διαδικασία αλλάζει θεαματικά. Η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική μειώνουν το κόστος και τις ώρες παραγωγής του προϊόντος. Πάνω στα νέα αυτά δεδομένα της ψηφιακής πραγματικότητας, θα πρέπει να σχεδιάσουμε τις εργασιακές σχέσεις της επόμενης δεκαετίας. Γιατί θα είναι άδικο το κομμάτι της πίτας της τεχνολογικής εξέλιξης, η οποία είναι προϊόν και επίτευγμα χιλιάδων εργατοωρών, να το γευτεί μόνο η μία πλευρά.

Τη στιγμή που μιλάμε για μείωση του κόστους και των ωρών παραγωγής οφείλουμε να μιλήσουμε και για μείωση των ωρών απασχόλησης, μέσω της θέσπισης 7ώρου ή 4ημέρου, με αμετάβλητο μισθό. Η παρούσα κυβέρνηση δεν μπορεί να το κάνει.

Τη στιγμή που μιλάμε για τεχνολογική εξέλιξη, για το τέλος των παραδοσιακών επαγγελμάτων και τη γένεση νέων, οφείλουμε να μιλήσουμε και για επανεκπαίδευση των εργαζομένων σε νέα αντικείμενα μέσω ενός αξιόπιστου-αξιοκρατικού συστήματος επανεκπαίδευσης, ώστε να μην ξαναζήσουμε ιστορίες «Σκόιλ Ελικίκου». Η παρούσα κυβέρνηση δεν μπορεί να το κάνει.

Τη στιγμή που μιλάμε για ψηφιακή εποχή, οφείλουμε να θεσπίσουμε ως τεκμήρια ελέγχου της επιθεώρησης εργασίας την ώρα επεξεργασίας λογισμικού αρχείου και αποστολής μηνύματος στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Η παρούσα κυβέρνηση δεν μπορεί να το κάνει.

Τη στιγμή που αναζητάμε την κοινωνία της ισονομίας και της διαφάνειας, οφείλουμε να θεσπίσουμε τη δημόσια κοινοποίηση του συστήματος καθορισμού μισθοδοσίας και παροχών των υπαλλήλων. Η παρούσα κυβέρνηση δεν μπορεί να το κάνει.

Η αντιπολίτευση έχει καθήκον όχι μόνο να αποδομήσει το αφήγημα Μητσοτάκη και να αναδείξει τα «γκρι» νομοθετήματα που φέρνει και αργά ή γρήγορα θα τα βιώσουν οι πολίτες, αλλά και να παρουσιάσει στον ελληνικό λαό έναν προγραμματικό σχεδιασμό μεταρρυθμίσεων που θα απαντά στις προκλήσεις της νέας ψηφιακής εποχής.

Είναι δεδομένο ότι η υπεροψία που διακατέχει την οικογένεια Μητσοτάκη δεν της επιτρέπει να συμμετέχει σε οποιαδήποτε διάλογο με εργαζομένους που βιώνουν καθημερινά την εργοδοτική αυθαιρεσία, με επιχειρήσεις που αγωνιούν να βγάλουν το μήνα, με παραγωγικούς φορείς μικρού βεληνεκούς. Μοναδικός της συνομιλητής είναι η «ελίτ».

Αυτό το κενό οφείλουμε να το καλύψουμε εμείς. Και αν σήμερα το κοινωνικό εκκρεμές έλκεται από τον πόλο του φόβου, να δυναμώσουμε τον αντίπαλο πόλο. Τον πόλο της ελπίδας.

# HOME4
ShareTweetShare
Προηγούμενο Άρθρο

Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Το χειρότερο δεκάμηνο για την απασχόληση

Επόμενο Άρθρο

Ν. Παππάς στο iEidiseis.gr: Είμαστε κόμμα κινημάτων και διακυβέρνησης, αναγκαίο ένα δεύτερο κύμα διεύρυνσης

Σχετικά Άρθρα

Στέλιος Παππάς: Το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο είναι μαύρο

Στέλιος Παππάς: Το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο είναι μαύρο

5 Φεβρουαρίου 2021
Ν. Λύτρας: To ελληνικό «Tea Party» και η αναγκαία απάντηση των προοδευτικών δυνάμεων

Ν. Λύτρας: To ελληνικό «Tea Party» και η αναγκαία απάντηση των προοδευτικών δυνάμεων

5 Φεβρουαρίου 2021
Αν. Σαπουνά: Προϋπολογισμός 2021 και το οικονομικό παράδοξο της Ν.Δ. – Αύξηση φορολογικών εσόδων και «στοχευμένη» νομοθέτηση φοροαπαλλαγών

Αν. Σαπουνά: Προϋπολογισμός 2021 και το οικονομικό παράδοξο της Ν.Δ. – Αύξηση φορολογικών εσόδων και «στοχευμένη» νομοθέτηση φοροαπαλλαγών

5 Φεβρουαρίου 2021
Δ. Κλαράκης: Το δεύτερο κύμα…

Δ. Κλαράκης: Το δεύτερο κύμα…

29 Δεκεμβρίου 2020

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Στέλιος Παππάς: Το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο είναι μαύρο

Χρ. Σπίρτζης στα Νέα: Για έναν ανοιχτό, μαζικό φορέα προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας

Διον. Καλαματιανός στο iEidiseis.gr: Προοδευτική απάντηση για να μην γίνουν τα αδιέξοδα της κυβέρνησης αδιέξοδα της χώρας

Αλ. Τσίπρας: Ανοργανωσιά στον εμβολιασμό – Ανάγκη για συνολική ρύθμιση ιδιωτικού χρέους της πανδημίας

Τρ. Αλεξιάδης: Δεν θα κρατάμε ομπρέλες εσωστρέφειας, την ώρα που βρέχει κοινωνική οργή και αγανάκτηση

Γ. Μπαλάφας: Χρειάζεται πανστρατιά για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όχι να διαλύεται η κοινωνική συνοχή με τη στάση της κυβέρνησης

Copyright © 2020 UNiDOS

  • Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία
  • Αρχική
  • Editorial
  • Αρθρογραφία
  • Πολιτική Δραστηριότητα
  • Αναδημοσιεύσεις
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.